Xata Roxa

Cangas del Narcea yá un conceyu ande la ganadería tien una gran importancia. Las vacas que pacen nos sous montes pertenecen a la raza del país d'asturiana de los val.les, por algo yá'l conceyu con mayor númaru de cabezas d'esta raza. Na zona esta carne yá conocida cumo carne roxa.

Los nuesos ganadeiros crían los sous animales con un sistema d'usu tradicional basáu nel al.leitamientu natural de los xatos, el pastoréu ya'l cebu con alimentos naturales a base de pación seca, cereales ya leguminosas.

La Xata Roxa tien cumo principal característica la súa tenreza ya subtancia. Denomínase xata cuando los exemplares son menores de 12 meses ya becerra cuando la súa edá supera l'anterior ya alcanza los 18 meses, que yá la edá máxima de sacrificiu. Polo tanto, esta xata nun puede comparase cona carne denominada buei ou vaca vieya.

Anque las partes más conocidas de la xata son l'adobu ou l'entrecot, hai más de venti partes diferentes que pueden resultar mui sabrosas ya más económicas, cumo la contra, el bayu, el pechu ou'l redondu.

Carnicerías I.X.P Xata Roxa

Carnicería Santos:

  • C/ Uría, 46
  • Teléfonu: 985 810 548

Carnicería Hnos. Menéndez:

  • C/ Uría, 24
  • Teléfonu: 985 811 929

Carnicería Pelayo:

  • C/ Pelayo, 8
  • Teléfonu: 985 812 427

La carnicería del Chus

  • C/ Uría, 12
  • Teléfonu: 985 811 803

Carnicería La Fuente

  • C/ La Fuente, 7
  • Teléfonu: 985810995

 

Casa Muñiz

  • C/ Médico Rafael Fernández Uría, 5
  • Teléfonu: 985 81 06 09